София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

НС се „въздържа“ от Закон за възрастните хора

Проектът беше изготвен от БСП

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Сто и четири народни представители гласуваха с „въздържал“ се за предложения от БСП законопроект за възрастните хора. По този начин проектът беше отхвърлен. За него бяха 77 депутати, а открито против се обявиха само четирима.
 
Законът предвиждаше изработване на Национална стратегия за пълноценен и активен живот, в която да са определени основните принципи на политиката в подкрепа на възрастните хора.
 
Левицата иска разработване на програми в сферата на социалното включване, здравеопазването и образованието, грижа за възрастни хора в приемно семейство и постигането на равни възможности за всички пенсионери в обществения живот.
 
В проекта се включва и създаването на Фонд „Подкрепа на възрастните хора“ към министъра на труда и социалната политика. 
 
Нормативният акт  отхвърлен  преди това от  четири парламентарни комисии. Негативни оценки той получи и от Министерството на финансите, Министерството на труда и социалната политика и на Агенцията за социално подпомагане.