София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

НС заседава вота на недоверие срещу правителството

Гласуването на вота ще е на 29 юни

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Народното събрание заседава извънредно, а причината е внесеният от БСП вот на недоверие срещу правителството по тема „Сигурност“. Причините за него са неразкритите убийства от последните месеци, бегълците от затворите, битовата престъпност и проблемите в армията. 

Вотът бе внесен преди седмица, а в него се намират подписите на 80 народни представители от групата на БСП. Социалистите обявиха, че не са търсили предварителна подкрепа от други партии в парламента, но от ДПС заявиха готовност да гласуват за сваляне на правителството. За да бъде вотът успешен, са необходими 121 народни представители да гласуват. Групите на БСП и ДПС , които искат свалянето на кабинета „Борисов 3“, имат общо 105 депутати.

Според Корнелия Нинова стабилност в държавата няма, няма в която и да е система – сигурност, здравеопазване, образование, доходи.

А, малко преди левицата да внесе вота на недоверие, правителството разпредели 43 милиона лева за здраве, пенсии и образование.

Tова е вторият вот на недоверие към кабинета Борисов 3. И първият беше внесен от БСП, но заради провала на правителството в борбата с корупцията. Тогава той беше отхвърлен - 103-ма депутати от БСП и ДПС гласуваха "за", а в подкрепа на кабинета бяха 131 депутати от управляващото мнозинство, както и народни представители от "Воля". Гласуването по вота на недоверие по тема „Сигурност“ е насрочено за 29 юни, петък.