София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

НВМ ПРИДОБИ ЗНАМЕТО ОТ ИЛИНДЕНСКО-ПРЕОБРАЖЕНСКОТО ВЪСТАНИЕ

Безценната реликва получи и предаде Цецка Цачева

9 годиниОбщество 12 Боряна Райчева

Знамето на българските въстаници от Илинденско-Преображенското въстание беше дарено на председателя на Народното събрание Цецка Цачева от потомка на българи от Егейска Македония. От своя страна Цачева предаде безценната реликва на Националния военноисторически музей.
Знамето е дарение от Анка Николова Хикимова-Колакова, потомка на българи от Егейска Македония. То е съхранявано в продължение на 111 години в нейното семейство.
Директорът на Националния военноисторически музей благодари на Колакова за това, че нейното семейство е съхранило знамето през годините и за решението то да бъде предадено на Националния военноисторически музей.
Знамето на българските въстаници от Илинденско-Преображенското въстание в Енидже Вардар зае своето място в музея и допълни една от най-богатите колекции „Знамена“. Те, заедно с бойните – формени и неформени знамена на Българската армия, са част от безценното национално богатство, свързано с борбите и войните за национално обединение. Знамето на българските въстаници от Илинденско-Преображенското въстание е ушито от учителката Мария Капитанчева през зимата на 1903 г. Пред него са се заклели 250 четници от ениджевардарските чети на Апостол Терзиев и Иван Орджанов и кукушката чета на войводата Кръстьо Асенов. След въстанието знамето е спасено от отец  Димитър Джутев от българската църква „Св. Св. Кирил и Методий“.