София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

НЗОК отмени лимитите за лъчелечение

НС решава дали да прекрати мандата на управителя на НЗОК

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Здравната каса отмени лимитите за лъчелечение, наложени от НЗОК. Вчера избухна скандал, след като стана ясно, че Здравната каса е въвела ограничения, които засягат всички центрове за лъчетерапия у нас.

От гилдията коментират, че зелена светлина кой кога да се лекува ще дават не лекуващите онколози, а комисия на Здравната каса. Ако пациентите надвишават наложените лимити, лечението им ще се отлага за следващи периоди, съобщава БТВ.

Вчера министър Кирил Ананиев заяви пред здравната комисия, че лимитите са засягали само месец юни. Целта е била да се изчисли бюджетът до края на годината. Ананиев е категоричен, че НЗОК никога не е имала намерение да ограничава лечението на онкоболните. След възникналото напрежение обаче институцията е изпратила писма на районните здравни каси, че се отменят ограниченията за месец юни.

Председателят на БЛС от своя страна коментира, че лимитите не са съгласувани с тях и ще реагират остро, ако дори на един пациент бъде отказано лечение. Вчера, по време на заседанието си, здравната комисия прекрати предсрочно мандата на управителя на НЗОК проф. Камен Плочев с 11 гласа "за" и 7 "против". По закон предсрочното прекратяване на мандата на управителя на НЗОК става единствено с решение на Народното събрание, които днес ще разгледат решението.

През последните 3 месеца проф. Плочев отсъства по болест. Законът предвижда в такива случаи парламентът да освободи управителя на касата. В края на миналия месец Плочев информира Надзорният съвет на касата, че ще отсъства поне още един месец. Той подчерта, че съветът трябва да вземе решение във връзка с заболяването му, но изрично обяви, че не подава оставка.