София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ОАЕ разрешиха някои полети от и до Катар

Това засяга самолетите, нерегистрирани в арабските страни

7 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Властите в Обединените арабски емирства разрешиха на авиокомпании от трети страни да използват въздушното си пространство и летищата при полети в Катар и извън него, става ясно от изявление на гражданската авиация, публикувано от агенция WAM.

По-рано няколко арабски страни от Персийския залив, включително ОАЕ и Саудитска Арабия, затвориха въздушното пространство за всички международни полети от и за Катар.

Забраната не се отнася до авиокомпании и самолети нерегистрирани в ОАЕ и Катар и желаещите да пресекат въздушното пространство в посока Катар или извън него.

Аналогично решение беше прието от управлението на гражданската авиация на Саудитска Арабия.

Според новите изменения, частните и чартърните полети, с изключение на извършваните от катарската авиация, могат да преминат въздушното пространство на ОАЕ по пътя от Катар, при 24-часово предварително получено разрешение.

Трябва да бъда съобщена пълната информация за полета, включително имената на пътниците и съдържанието на товара.

На 5-и юни Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет развалиха отношенията си с Доха и прекратиха всякаква връзка в Катар, обвинявайки я в поддръжка на тероризма и вмешателство във вътрешните работи.

По-късно за разрив в отношенията съобщиха Малдивите, Мавриций и Мавритания. Йордания и Джибути намалиха дипломатическите си представителства в Катар. Сенегал, Нигер и Чад обявиха, че ще отзоват посланиците си.