София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Обама избягва ескалацията на конфликта с Русия за кибрератаките?

Американският президент ще предприеме мерки срещу руската страна

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Администрацията на американския президент Барак Обама се стреми да избегне ескалацията на конфликта с Русия в киберпространството, предаде Ройтерс, като се позова на анонимен американски чиновник.

В сряда телевизия CNN цитира сътрудник от Белия дом, който заявил, че Обама планира днес да обяви мерките срещу Русия за участието на Москва в хакерските атаки.

Източникът уточнява, че сред обсъжданите предложения са новите икономически санкции, търсене на отговорност, достъп до компрометираща информация на руски чиновници или олигарси, както и ограничения в дипломатическите отношения.

„Единственото решение, което е било прието по думите им, това е избягване на конфликта, който възникна след хакерски атаки от страна на Русия, по време на президентските избори в САЩ“.

През октомври американските специални служби заявиха, че хакерските атаки по време на президентската кампания, са дело на руски киберпрестъпници. Същевременно не бяха намерени никакви доказателства за участие на Москва в атаката, с цел да повлияе на изборните резултати.

По-късно Белият дом призна, че в деня на вота не е установена активност от страна на хакери. След това конгресмените се запознаха с резултатите от разследването на спецслужбите.

Избраният президент Доналд Тръмп нарече „смехотворни“ твърденията за вмешателство на руските власти в гласуването за него.