София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ОБАМА НАСТОЯВА ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ В СЛУЧАЯ С ФРЕДИ ГРЕЙ

ПРОТЕСТИТЕ СРЕЩУ ПОЛИЦЕЙСКОТО НАСИЛИЕ В САЩ ПРОДЪЛЖАВАТ

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Протестиращи влязоха в сблъсъци с органите на реда снощи в редица големи градове в САЩ. Демонстрантите излязоха да подкрепят правата на работниците на първомайските митинги, а така също и да протестират срещу полицейската бруталност. Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че е изключително важно да се установи истината за смъртта на младия чернокож Фреди Грей. Той заяви, че правосъдието трябва да се произнесе, скоро след съобщението, че шестима полицаи ще бъдат съдени за убийство по непредпазливост. Обама уточни, че още не се е запознал с предявените обвинения и подчерта, че не иска да коментира текущо разследване, но изтъкна, че трябва да се хвърли цялата светлина върху случилото се.
В Сиатъл демонстрациите бяха съпътствани с насилие с падането на нощта. Полицията съобщила за протестиращи, които замеряли пазителите на реда с камъни и така повредили 25 превозни средства. Трима полицаи били ранени, като двамата от тях били с тежко състояние, наложило тяхната хоспитализация. Най-малко 15 демонстранта били арестувани в петък вечер.
Провелият се през деня митинг за правата на работниците и имигрантите премина мирно. Той беше обявен като антикапиталистическо шествие и в него участваха стотици хора. Напрежение се разгоря по време на вечерната демонстрация, на която органите на реда отвърнаха на насилието на протестиращите със средства като лютив спрей.
Петък следобед в Ню Йорк тълпа от повече от хиляда души маршируваха в Манхатън, за да обезоръжат нюйоркската полиция. Припомняме, че случаят със смъртта на чернокожия Фреди Грей седмица след арестуването му в Балтимор, предизвика размирици в страната.
В Портланд, Орегон, полицията използва лютив спрей срещу агресивни протестиращи, отцепили се от одобрения маршрут за първомайския митинг.
Ученици от гимназия в Минеаполис тръгнаха на протести, държаха плакати, скандирайки: „Няма справедливост, няма мир, осъдете полицията". Дузина легнаха на улицата в знак на протест и се престориха на умрели. От гимназията подкрепиха решението на учениците да упражняват правата си и казаха, че те няма да бъдат наказани, стига демонстрацията да остане мирна.
В Денвър около двадесет протестиращи излязоха на демонстрация срещу икономическото неравенство. В Чикаго пък около 400 души демонстрираха срещу инцидентите с полицията в последно време, а някои - в израз на посланието на Първи май за правата на работниците.