София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ОБАМА: РУСКАТА НАМЕСА В СИРИЯ Е ПОКАЗАТЕЛ ЗА СЛАБОСТТА НА АСАД

ПРЕЗИДЕНТЪТ ПРИЗОВА РУСИЯ ДА ПОДКРЕПИ ПРЕХОДА В СИРИЯ

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

“Руската военна намеса в Сирия е свидетелство за слабостта на режима на президента Башар Асад“. Това заяви американският президент Барак Обама. Според него руският му колега Владимир Путин би направил по-добре, ако помогне за постигането на политически преход в Сирия, съобщава Ройтерс.

Американският президент заяви, че Русия и Асад са постигнали някои първоначални успехи, но три четвърти от страната остават извън техен контрол. Според него работата не е в съперничеството между него и президента на Русия, в в това да бъде прекратено страданието на хората. Обама заяви, че операцията на руската военна авиация в Сирия „не решава проблема за стабилизация на обстановката там. "Единственият начин да се постигне тази цел е да бъде осъществен политически преход", което ще позволи по-ефективна координация на усилията не само с Русия, но и с други страни от региона. Обама призова Русия да подкрепи процеса на преход в Сирия, който ще доведе до смяна на режима.
По повод обявения план за примирие в Сирия, президентът заяви, че ще се разбере какво ще бъде развитието по въпроса в следващите няколко дни. Обама добави, че страната му ще работи с партньорите си, за да разгромят ИДИЛ и ще търсят по-трайно политическо решение, като няма да разчитат само на това, което могат да гарантират въздушните бомбардировки. Президентът беше категоричен, че САЩ няма да позволи на ИДИЛ да се укрепи в Сирия.