София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ОБАМА ВАДИ КУБА ОТ „ЧЕРНИЯ СПИСЪК“

САЩ ПРЕМАХВА КУБА ОТ СПИСЪКА С ДЪРЖАВИ, ПОДКРЕПЯЩИ ТЕРОРИЗМА

9 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Президентът на САЩ Барак Обама направи първата крачка към възстановяване на дипломатическите отношения с Куба, като съобщи на Конгреса, че планува да извади страната от американския списък с държави, подкрепящи тероризма. Това е една от основните пречки, стоящи досега като преграда между двете страни, предаде ДПА, цитирана от БТА.
Решението на държавния глава е очаквано и идва три дни след историческата му среща с кубинския президент Раул Кастро в Панама. Двамата лидери си стиснаха ръцете след 54-годишна вражда между двете държави.
Външното министерство в Куба определи стъпката на Обама като „правилна“ в изявление, дадено в местна медия.
Страната е в „черния списък“ на Америка от 1982 г. Тогава Куба влиза в Иран, Сирия и Судан. От Хавана настояваха клеймото им да бъде премахнато преди дипломатическите отношения със САЩ да бъдат възстановени, а посолствата в двете страни – открити. В писмото си към Конгреса Обама аргументира решението си с това, че кубинското правителство „не е осигурявало каквато и да било подкрепа на международния тероризъм“ през последните шест месеца. Освен това властта на Куба „е дала уверения, че няма да подкрепя актове на международен тероризъм за в бъдеще“.
Конгресът ще разглежда решението в срок от 45 дни, като има правомощията да го оспори. Лидерът на САЩ пък носи правото да наложи вето върху тяхното становище.
Сенатор Марко Рубио, който обяви кандидатурата си за президент на предстоящите избори през 2016 изрази несъгласие с предложението на Обама. Рубио е син на кубински имигранти и според него САЩ трябва да държат на спазването на човешките права в Куба, Венецуела и Никарагуа.
На състоялата се среща между двамата лидери, държавният глава на САЩ не скри факта, че с Куба все още съществуват „дълбоки и съществени различия“.
Припомняме, че Обама и Кастро дадоха „зелена светлина“ един на друг още през декември месец миналата година, когато двете страни си размениха политически затворници.