София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ОБАМА ЗАБРАНИ ВОЕННОТО ОБОРУДВАНЕ НА ПОЛИЦИЯТА

ЕКСПЕРТИ ПРЕЦЕНИХА, ЧЕ БОЙНАТА ТЕХНИКА ПЛАШИ ГРАЖДАНИТЕ

9 годиниПолитика 10 Боряна Райчева

Президентът на САЩ Барак Обама забранява на местната полиция да се сдобива с няколко типа военно оборудване от федералните агенции, предаде БНР. Причината е, че миналото лято властите използваха тежко бойно снаряжение срещу граждани по време на протест във Фъргюсън, щата Мисури по повод убийството на чернокож младеж от униформено лице.
Разпореждането гласи, че върху местните полицейски управления ще бъде наложена забрана за закупуване на танкове, въздухоплавателни машини и оръжия от висок калибър. Ограниченията се налагат след препоръките, отправени от експерти по време на изследване работата на полицията в САЩ. Според специалната работна група към Белия дом използването на такъв тип бойна техника може да повлияе негативно на американците, а употребата в последствие да се превърне в злоупотреба.
Обама заяви, че оборудването създава усещането за окупация на местната полиция върху хората, а не за власт, която да защитава и служи на обществото. По думите му това може да предизвика погрешна нагласа в гражданите към униформените служители на реда.