Гледай
на живо

Обявяват класиранията за първи клас

11 500 са местата за първокласници тази година

Днес всички училища в София обявяват класиранията за първи клас. Това ще се случи в 17 ч., когато във всяко едно училище ще бъдат изнесени списъци с приетите първокласници. Те ще бъдат публикувани и в интернет страниците на училищата.

Тази година водещ критерий за класиране е уседналостта. Поне три години на един и същ постоянен или настоящ адрес в София в прилежащия район на училището почти сигурно ще гарантира прием на детето в първи клас.

Общо местата за записване на първокласници в София са 11 500. От Министерство на образованието на науката уверяват, че места ще има за всички деца.

След обявяване на списъците родителите ще имат два дни – 4 и 5 май, за да запишат децата в съответното училище. От тях се изисква да носят оригинално свидетелство за завършване на предучилищна група и акт за раждане.

На 6 юни директорите ще оповестят колко свободни места са останали в съответното училище след първо класиране и ще бъде проведено второ класиране. Записването на децата след второ класиране ще се проведе на 9 и 10 юни.