София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Обидени строители на протест

Страхува ли се браншът от проверки?

5 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Необичайна гледка посрещна рано тази сутрин бързащите за работните си места софиянци. Дълги опашки от спрели от камиони и тежкотоварна техника по столичното Цариградско шосе, на този етап все още без да пречи на движението. 
 
Причината: Камарата на строителите на  в България е обидена на  някои политици (главно от опозицията),че уронвали престижа на професията и се опитвали да  внушат, че пътищата в страната не са качествено направени. Негативните реакции на гилдията се отключиха  още през ноември, когато лявата депутата Елена Йончева и нейни съпартийци поискаха независима европейска лаборатория да извърши експертиза на магистралите и големите пътища у нас. 
 
Представители на най-големите фирми в бранша, изпълняващи едни от най-скъпите пътни проекти, внесоха декларация с исканията си в Народното събрание, Министерски съвет и Президентството с исканията си. 
Реакциите, както обществените, така и политическите спрямо днешната проява се оказаха доста противоречиви. В парламента, след внасянето на декларацията си, строителите получиха подкрепа от председателя на институцията Цвета Караянчева, която заяви, че осъжда всеки опит за дискредитация на бранша. 
 
Критики за некачествена работа  дойдоха от страна на президента Румен Радев, който преди седмица заяви в телевизионон интервю пред БНТ, че че у нас се строи най-скъпо и най-лошо. Това провокира председателят на управителния съвет на Камарата на строителите Илиян Терзиев да отговори персонално на Радев, заявявайки пред медиите, че думите на държавния глава не кореспондират с истината.
 
Не липсваха и негативни коментари в социалните мрежи от гневни граждани, затова, че именно представителите на най-скъпо платения сектор в страната, излизат на протест.
 
Фейсбук беше залят и от снимки на камионите на станалата скандално известна филма "Джи Пи Груп" , на чиито собственици прокуратурата повдигна обвинения за злоупотреби с еврофондове. Припомняме и че именно "Джи Пи Груп" получи 24 милиона лева за неуспешния ремонт на столичния булевард "Граф Игнатиев".
 
А ето какво беше настроението сред самите протестиращи на "Цариградско шосе".