София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Обискираха дома на Моралес в Боливия по разследване за тероризъм

Той написа в Туитър, че прокурорите са злоупотребили с властта си

4 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Властите в Боливия потвърдиха, че е извършено претърсване на дома на бившия държавен глава Ево Моралес като част от разследването за тероризъм и противодържавна дейност срещу него.

Моралес се оттегли от поста си миналия месец след повече от десетилетие на власт след твърденията, че е фалшифицирал националните избори. Оттогава лидерът на левите ветерани пребивава в Мексико, където се сдоби с политическо убежище.

Неговата наследница Жанин Анес обвини Моралес и други в разпалването на жестоки сблъсъци след изборите в Боливия в продължение на повече от месец, заради които десетки загинаха.

Прокурор Руди Теразас заяви, че обискът в дома на Моралес в Ахумани, богат квартал в административната столица Ла Пас, е "извършено по съдебен ред". Компютрите, намерени в имота, ще бъдат прегледани за доказателства за „престъпленията на тероризъм и действия против държавата“, добави Теразас.

В социалната мрежа Моралес се защити като написа, че прокурорите са злоупотребили с властта си.