Гледай
на живо

Обраха софийска църква за десети път

Касата на храма "Свето възкресение Христово" отново разбита

Обраха софийска църква за десети път Поредно посегателство срещу православен храм. Църквата „Свето Възкресние Христово” в сто... thumbnail text

Поредно посегателство срещу православен храм. Църквата „Свето Възкресние Христово” в столичния квартал „Красна поляна” през последните години е обирана повече от 10 пъти, като три от случаите са от началото на годината. Преди нощ групата обирджии е атакувала ключалката на църквата, както и един от страничните прозорци, изрязвайки решетка. Откраднати са 1500 лв. - всички събрани от посетители на църковната обител.

Отец Марио разказва, че първо са се опитали да влязат през вратата на храма, където не са успели, след това са влезли през прозореца като се вижда, че е изрязана решетката, която сложил преди 10-12 дни. "Храмът няма охранителни камери. Аз даже решетки не исках да слагам, но явно, че живеем вече в такова време и сред такъв народ, който не зачита нито вяра, нито нищо. Минали са и през олтара, разбити са чекмеджета, които са съдържали някакви средства", добави отеца.

Предполага се, че извършителите на грабежа са поне двама.

"Храмът е осветен отвсякъде нощно време. Решетката е рязана с флекс, който вдига голям шум, а от блока отсреща няма никаква реакция", обясни отец Марио.