София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Общински съветници сложиха противогази

София дава 130 милиона за завод за горене на боклук

6 годиниПолитика 10 Боряна Райчева

Общинските съветници от ПГ 5 решиха да изразят недоволството си срещу изграждането на завод за горене на битови отпадъци в София по нестандартен начин. На провелото се заседание на Столичния общински съвет, на което  се гласува тегленето на заем в размер на 130 милиона лева за строежа на завода, те се си поставиха противогази.
 
 
Това се случи минути след приключването на вота за доклада на кмета Йорданка Фандъкова за предложение за поемане на този дългосрочен общински дълг  и одобряване на документите, свързани с изпълнението на проекта. Той беше приет с гласовете на общинските съветници от ГЕРБ, като към тях се присъединиха златните пръсти на  независимия Прошко Прошков, Борислав Бориславов, Антон Койчев и Радослав Абрашев  от СДС, Трайчо Трайков от ДСБ, Стефан Марков от ДБГ и Иветка Петрова от  РБ.
 
 
В същото време протестиращите от ПГ 5 предложиха за гласуване свой доклад за отмяна на решението за изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София, но педложението беше отхвърлено.
 
При така развилата се ситуация, София би новият завод за горене на битови отпадъци, предизвикал огромни спорове, би трябвало да се построи до края на тази или началото на следващата година на площадка на „Топлофикация“ в столичния квартал „Орландовци“. Цялата сума на бъдещия завод струва над 260 милиона лева, а половина от тях ще се получат чрез заем от Европейската банка за развитие.