София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Общонационална стачка блокира Гърция

В страната са обявени 24-часови протестни действия

6 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

Гърция днес влиза в 24-часова общонационална стачка. В нея ще участват най-големите синдикати в страната. Стачните действия ще обхванат и обществения транспорт в Гърция - автобуси, тролейбуси, метро, железопътен транспорт и кораби, съобщиха от българското МВнР. Стачката идва в отговор на решението на Атина да отвори пазарите на електроенергия и природен газ, препоръчано от международните кредитори на страната, както и да гласува промени в кодекса на труда, които биха създали трудности пред синдикатите за организиране на протести.

Очаква се протестните действия да се отразят на транспорта. По информация на българското посолство в Атина, тролейбусите и автобусите в страната няма да се движат от началото на работния ден днес до 09,00 ч. и от 21,00 ч. до края на работния ден. Общогръцката федерация по корабоплаване е обявила стачката да започне в 00,01 ч и да приключи в 24.00 ч, като в тези часове морски транспорт няма да се движи.

В тази връзка Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани, пребиваващи или пътуващи до Гърция да се информират предварително за разписанията на превозните средства и възможните алтернативни връзки с друг вид транспорт.