София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Обстановката в Провадия се стабилизира

Вчера там преля язовир Тутраканци

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Обстановката в Община Провадия е стабилизирана, но опасността не е отминала, съобщават от  Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. 
 
Очаква се днес да бъде отменено и бедственото положение в града.То беше обявено вчера заради преливане на язовир Тутраканци. Тази нощ  язовирът беше източен  до ниво от 50 см.
 
Заради излялото се огромно количество вода там,  имаше риск да се скъса язовирната стена. Два екипа на пожарната и хидро-модул  бяха изпратени на място. Над язовирната стена са били поставени  чували с пясък, а също така с помощта на багер е бил  разширен преливникът.  Мерките са довели до нужният резултат, като водата в язовира е започнала да спада. Предстои днес да се реши дали язовирът ще бъде източен напълно.
 
Заради бедствието снощи са били евакуирани жителите на 12 къщи в село Тутраканци. Всички те са населявали района, намиращ се близо до реката. Домовете на евакуираните са били пазени цяла нощ от пет екипа на полицията.
 
Язовирът е собственост на община Провадия, като в момента той е даден на концесия на държано предприятие, което го стопанисва. Тепърва общинския съвет ще мисли дали водоемът да бъде прехвърлен и ще остане собственост на общината. 
 
Председателят на кризисния щаб в селото Кризисния щаб Анатоли Атанасов заяви, че към момента проверката показва, че язовирът е в добро техническо  състояние.