София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ОБСТАНОВКАТА В СТРАНАТА ОСТАВА СЕРИОЗНА

Най-трагично е положението в село Мало Конаре, където 150 къщи плуват във вода

9 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Обстановката в страната пореден ден остава сериозна. За днес в четири области е обявен жълт код. Това са Кърджали, Смолян, Пловдив и Пазарджик. Над 300 жители от смолянски махали продължават да бъдат без електричество, а няколко села в Пазарджишка област в момента са наводнени. Най-трагично е положението в село Мало Конаре, където 150 къщи плуват във вода.

 В Мало Конаре заради обилното снеготопене и дъждовете подпочвените води са нахлули в домовете на хората, а хиляди декари земеделски площи също са наводнени. Под вода е и училището в селото. Кметът на селото призова за помощ държавата.

В Смолян над 300 души пореден ден остават откъснати от света,а чрез тежки машини се разчиства пътя, за да им се осигури храна.

В област Кърджали е отменено бедственото положение, но в отделни общини в областта все още не е отменено.

В община Съединениe са наводнени повече от сто къщи от високи подпочвени води, съобщи кметът на общината Георги Руменов.

Нормализира се обстановката във Велинградско. Още вчера беше отменено бедственото положение за селата Грашево, Мечо Корито и Света Петка. Електричеството в районите на селата е възстановено, пътищата са освободени и достъпът е осигурен. Единствено селата Кръстава и Бирково, които са на над 1500 м надморска височина, остават бедстващи.

И в Ардино и Крумовград положението постепенно се нормализира, а електроподаването там вече е факт.

Днес на много места в страната, включително и в София снегът се завърна, а шофьорите, които пътуват през почивните дни в планинските райони на областите Пазарджик, Пловдив, Смолян и София са предупредени да внимават, съобщиха от пътната агенция .