София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ОБСТАНОВКАТА В СТРАНАТА ЗАПОЧНА ДА СЕ НОРМАЛИЗИРА

Все още има населени места без ток. Наблюдават се и нивата на реките

9 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Обстановката в страната започна леко да се нормализира. Все още много населени места в Родопите са без достъп. Над 60 000 души вече шести ден са без електричество, а в повече от 120 селища няма и вода. Има и райони с блокирани пътища, но бройката им значително намалява.
Продължава работата по разчистването на пътищата и възстановяването на електрозахранването. Много доброволци са се включили в разчиствателните дейности по пътя, за да може военната техника да разчисти снега.
Най-тежко продължава да бъде положението в Смолян, Кърджали, Адрино, Мадан, Ивайловград, Минерални бани, Неделино.
На места снежната покривка достига 3 метра, което затруднява разчистването на пътищата. Все още остават затворени редица пътища в областите Кърджали, Смолян, Хасково, Пловдив и Пазарджик.
Заради обилните дъждове и снегове в Хасковско има пропадане на част от пътното платно. Проходите „Превала“, „Печинско“ и „Пампорово“ са затворени. Активизирали са се свлачища, които допълнително затрудняват разчистването на пътя.
В цялата страна се следят нивата на реките, заради предстоящото обилно снеготопене, което може да доведе до нови усложнения и бедствени положения. Най-критични са водите на р. Марица, яз. Ивайловград, Харманли и Свиленград. Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева увери, че са взети всички необходими мерки във връзка с предстоящото топене на снега, за да не се стига до преливане. Вчера правителството прие и пакет от спешни мерки срещу снеготопенето.
До края на деня се очаква в големите села в област Смолян да има електрозахранване, а до края на седмицата във всички останали села ще има ток, с изключение на най-труднодостъпните.