София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Обсъждат конфликта в Сирия на среща на върха в Астана

Русия, Турция и Иран ще разгледат ситуацията в Идлиб

5 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Международна среща за разрешаване на конфликта в Сирия ще се проведе на 28-29 ноември в Астана. Това обяви министърът на външните работи на Казахстан Кайрат Абдрахманов пред репортери.

"Гарантите на процеса Астана - Руската федерация, Република Турция и Ислямска република Иран, се договориха да проведат следващата, единадесета международна среща на високо равнище за Сирия, като част от “процеса от Астана” на 28-29 ноември в столицата Казахстан", каза Абдрахманов, цитиран от ТАСС. На срещата ще бъдат дискутирани въпроси, свързани със ситуацията в провинция Идлиб, ще бъде обсъдено социално-икономическото развитие на страната и мерките, които трябва да бъдат предприети в хуманитарната област. Участниците в срещата възнамеряват и да проведат среща на работната група, която се занимава с освобождаването на заложници, прехвърлянето на телата на мъртвите и издирването на изчезнали лица.

По думите на министър Абдрахманов, срещата в Астана е планирана "в традиционния формат с участието на делегациите на страните-гаранти, правителството на Сирийската арабска република, сирийската въоръжена опозиция”. Като наблюдатели са поканени представители на ООН и Йордания.

САЩ няма да вземат участие в преговорите в Астана, допълни още външният министър на Казахстан.

В Астана се проведоха девет кръга разговори за разрешаване на конфликта в Сирия. Основният резултат от срещите в столицата на Казахстан беше създаването на зони за деескалация, което значително намали нивото на насилие в страната. Последната среща във формат Астана на високо ниво се проведе в Сочи на 30-31 юли.