София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Обвиненият в тероризъм - жертва или насилник?

През погледа на психолога

пропускане
5 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

На 8-ми юни от държавното обвинение оповестиха информация за готвен терористичен атентат на територията на Пловдив. Заподозряният за извършването му се оказа 16-годишен младеж от елитна гимназия в града. Само в рамките на няколко дни самоличността на момчето се превърна в тема номер едно. 
 
Част от медиите дори си позволиха да разгласят името му, информация за  семейството му, професията на родителите му, училището му и други данни, влизащи в категорията лични. Това от своя страна предизвика много други журналисти да излязат с подписка, защитаваща правото на лична неприкосновеност на  момчето. По-рано днес от Държавната агенция за закрила на длетото обявиха, че има нарушение на закона и ще  бъдат наложени глоби.
 
За да разберем какво се случва с психиката на дете в такава ситуация и какви са начините са справяне, от телевизия "Евроком" се свързахме с клиничния психолог и директор на Фондация "Асоциация Анимус" Мария Чомарова.