София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Обвиненият за двойното убийство в Ботевград остава в ареста

Владимир Пелов: Не съм го направил, аз съм удобният извършител за полицията!

8 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Софийският апелативен съд остави в ареста обвиненият за двойното убийство на братята Марко и Цветан Петрови. На втора инстанция Владимир Пелов получи най-тежката мярка „задържане под стража“, след като беше задържан малко след деянието.
Адвокатът на подсъдимия – Марияна Айдарова поиска за пореден път свидетелските показания на сина на Пелов, да бъдат взети под внимание, тъй като суичерът, който съдържа основните улики срещу задържания, е негов. По думи на защитата на заподозрения, откритият барут по ръкавите, лицето и главата на клиента й, са с два вида микрочастици, от произведени изстрели чрез различни оръжия. Така не може да бъде установено дали Пелов е действителният извършител, тъй като балистичните експертизи все още не са готови. По думи на Айдарова, няма как Пелов да е убиецът на двамата братя, защото става въпрос за произведени изстрели от разстояние, а клиентът й има проблеми със зрението.
Остава недоизяснен въпросът дали подсъдимият е бил под домашен арест в интервала на престъплението – мярка, наложена му за предишно тежко провинение. Неясно е и как се е провела процедурата по събиране на отривки от задържания. Според адвокат Айдарова, те са взети в нейно отсъствие, въпреки многократните искания на клиента й за присъствие на адвокат. Самият Пелов заяви в залата, че си е бил вкъщи във въпросната вечер и не познава братята Петрови. Полицейските служители са извършили обиск на жилището му в ранните часове на деня, след многократно „свиркане“ под прозорците на къщата. По негови думи той е удобният извършител на деянието, защото е криминално проявен и живее в близост до местопрестъплението. Пелов потвърди за втори път, че е невинен и няма да отговаря на въпросите на разследващите униформени, защото според него полицаите са „умишлено сложени“.

Държавното обвинение поиска потвърждаване на мярката поради наличието на досие на подсъдимия и опасността от извършване на ново престъпление.
Съдът потвърди решението на първата инстанция и така Владимир Пелов остана за постоянно в ареста, като предполагаем извършител на двойното убийство, разтресло Ботевград. Обвиненият за тежкото деяние може да обжалва решението на съда в срок до 2 месеца.