София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Обвиненото в тероризъм момче излиза на свобода

Обвиненият остава под наблюдение

5 годиниПравосъдие 11 Боряна Райчева

Обвиненото в опит за извършване на терористичен акт на територията на Пловдив 16-годишно момче излиза от ареста,  решиха днес на закрито заседание магистратите от Апелативния специализиран наказателен съд, потвърждавайки така решението на първата инстанция.
 
"Взе мярка за мярка за неотклонение, а именно надзор на член на местната Комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Съставът на съда отчете, че има обосновано предположение, че именно обвиняемият е извършител на престъпленията, но съдът счита, че той трябва да продължи училище и да остане в естествената му среда. Определението на апелативен специализиран съд е окончателно и не подлежи на обжалване."
 
От държавното обвинение допълниха още, че втората инстанция е приела изцяло мотивите на първата, като е обяснила на обвиняемия непълнолетен тежестта на отговорността, която носи. Самото момче също е присъствало в зала.
 
Преди заседанието от обвинението обясниха още, че информация за противообществено поведение на детето е имало още преди сигнала, подаден от родителите му. Освен това имало данни за изпращани видеа от стана на младежа към неговия вербовчик от ИДИЛ.