Гледай
на живо

Обвиняват Хашим Тачи в протакване на предсрочни избори

Те се налагат заради оставката на премиера Рамуш Харадинай

Обвиняват Хашим Тачи в протакване на предсрочни избори Президентът на Косово Хашим Тачи преднамерено отлага решението си за насрочване на нови избори, алар... thumbnail text

Президентът на Косово Хашим Тачи преднамерено отлага решението си за насрочване на нови избори, алармират анализатори пред вестници в Прищина.  

Твърди се, че не е предприел необходимите стъпки да се консултира с политическите партии след оставката на премиера Рамуш Харадинай.

Според експертите все още не е ясно дали ще бъде назначено ново правителство без да се отива на предсрочни избори. Този вариант се предвижда в Конституцията на Косово, вместо да се насрочват нови избори.

Те смятат, че втората опция е по-вероятна, като шансовете коалиционните партньори да се съгласят за нов кандидат са много малки.

Същевременно всички политически партии казват, че подкрепят идеята за предсрочни избори.

Само зам.-председателят на най-голямата фракция, на Демократическата партия на Косово (ПДК) Шавит Халити, смята, че провеждането на предсрочен вот никога не е носело нищо добро на страната.

„Няма нищо официално, но сме навреждали на Косово винаги, когато сме провеждали предсрочни избори и не сме разрешавали нито един проблем в интерес на страната“, смята политикът.