София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Обвиняват „Луфтханза“ за скок на цените

Службата за борба срещу картелите започва проверка на компанията

6 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Службата за борба срещу картелите /СБК/ проверява обвиненията, че тарифите на „Луфтханза“ по някои от вътрешните линии са скочили, след като в края на октомври спря да лети фалиралата „Еър Берлин“. От „Луфтханза“, обаче, твърдят, че повишаването на цените за вътрешни полети е просто резултат от софтуера за автоматично резервиране. Според шефа на СБК Андреас Мунд това твърдение е невярно. Винтервю за в. „Зюддойче цайтунг“ той коментира, че компаниите не могат да се крият зад алгоритми.

Билетите на „Луфтханза“ по някои направления са се увеличили с 30%, но от компанията продължават да отричат, че инкасират приходи от доминиращата си позиция и обещаха да увеличат пътникоместата по най-популярните маршрути. По думите им, крахът на "Еър Берлин" е довел до сериозен недостиг на места и това води до по-бързо резервиране на местата за полетите на „Луфтханза“, предаде БНТ.