София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Обвиниха бившия шеф на АПИ в безстопанственост

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Лазар Лазаров в съда

6 годиниПравосъдие 2 Боряна Райчева

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Специализиран наказателен съд /СпНС/ обвинителен акт срещу Лазар Лазаров –

Бившият председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров е обвинен за умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата на Р България. Обвинителният акт е внесен в Специализирания наказателен съд от Софийска градска прокуратура.

Държавното обвинение посочва, че Лазар Л., в периода от 07.08.2014 година до 30.06.2015 година, в качеството си на председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“, умишлено не е положил достатъчно грижи за ръководенето и управлението на повереното му имущество във връзка със строително-монтажни работи по лот 1, АМ „Марица“ и от това са последвали значителни щети на АПИ в общ размер на 41 630 050, 80 лева.

Въпреки задълженията си, като председател на АПИ той не организирал по най-добрия начин дейността на подчинените си. С допуснати съществени пропуски той сключил договор между АПИ и фирма- изпълнител за допълнителни СМР на лот 1 на АМ Марица на стойност 51 343 630, 80 лева с ДДС и наредил изплащането на сумата изцяло.

Ако бъде признат за виновен, Лазар Л. може да получи наказание в размер лишаване от свобода от три до дванадесет години, като съдът може да постанови и лишаване от право да се заема определена обществена или държавна длъжност и да се упражнява определена професия или дейност.

Спрямо бишвия шеф на АПИ е взета мярка за неотклонение „Подписка“.