София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Обвиниха ЦРУ в разработване „серум на истината“

Разузнаването прави експериментира с хора

5 годиниОбщество 48 Боряна Райчева

Ръководството на Централната разузнавателна агенция (ЦРУ) на Съединените щати е обмислило възможността за използване на наркотик, който има ефект на "серум на истината" по отношение на заподозрени в тероризъм. Това се доказва от документи, публикувани във вторник от Американския съюз за граждански свободи, съобщи ТАСС.

Тази асоциация, която е една от най-влиятелните организации за човешки права в Съединените щати от 2015 г. насам, се е опитала чрез съда да предостави досега класифициран доклад на ЦРУ по тази тема. Съдът в Ню Йорк през 2017 г. реши да прехвърли тези материали на защитници на правата на човека.

От доклада, подготвен от определен лекар, който работи в ЦРУ, следва, че отделът се опитва да намери ефективни средства, под влиянието на които хората биха разкрили по-лесно информация. В хода на тези търсения бяха проучени данни за близо сто души затворници от дузина тайни затвори на ЦРУ, резултатите от експерименти в СССР, както и информация, получена в рамките на програмата American MK-Ultra.

Според данните, публикувани от съюза, експертите на ЦРУ решили, че наркотикът Midazolam, продаван под марката Versed, би бил най-подходящ за тези цели. Посочено е, че той причинява известна амнезия, която „понякога е желаният вторичен ефект", се посочва в доклада. Трябва да се отбележи, че "недостатъкът е необходимостта от интравенозно приложение на лекарството от лекар."

 

За използването на Versed е било необходимо да получат разрешение от Министерството на правосъдието на САЩ, но в крайна сметка не беше поискано. През 2003 г. работата по тази програма беше преустановена.

Представители на Американския съюз за граждански свободи във връзка с публикуването на доклада подчертаха, че "ЦРУ игнорира уроците от собственото си минало". Те отбелязват, че десетилетия след прекратяването на програмата MK-Ultra, ръководството "отново реши да проведе експерименти с хора". Според активисти за правата на човека "медицинските специалисти от ЦРУ са били ключови участници в опити с мъчения".

"Истината е, че осакатените тела и травматизираните души станаха наследство на мъченията на ЦРУ", се казва в изявлението на съюза. "Днес, когато президентът открито говори в подкрепа на мъченията, този, който е дълбоко замесен в измъчването на затворници, особено важно е да се обърне внимание на престъпленията от миналото", казват още защитниците на човешките права.

В края на 2014 г. в Съединените щати бе публикуван официален доклад за използването на изтезания от американските разузнавателни служби срещу лица, заподозрени в извършване на терористични действия, и в тайни затвори на ЦРУ в чужбина. Документът е подготвен от разузнавателния комитет на Конгреса.