София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Обвинителният акт срещу Йоан Матев влезе в съда

Чакат го от 5 до 12 години затвор

6 годиниПравосъдие 2 Боряна Райчева

Софийската градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителeн акт срещу Йоан Матев за извършено от него убийство по особено мъчителен начин в Борисовата градина, съобщиха от прокуратурата.
Ако бъде признат за виновен, Матев би могъл да получи наказание „лишаване от свобода“ от 5 до 12 години. Размерът на наказанието е съобразен с обстоятелството, че деецът е бил непълнолетен към момента на извършване на деянието.

Йоан Матев е предаден на съд за това,че на 2 юни 2015 г. в 11.43 ч. в парк ,,Борисова градина”, като непълнолетен, но като е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си умишлено е умъртвил непълнолетния Георги Игнатов като му нанесъл един удар с нож. В резултата на това били засегнати жизнено важни органи и настъпила масивна кръвозагуба, довела до смъртта на пострадалия.

Деянието е квалифицирано като извършено „по особено мъчителен начин“, тъй като след получаване на нараняването до момента, в който се развила острата кръвозагуба и пострадалият изпаднал в безсъзнание /поради обезкървяването на мозъчните структури/, той изпитвал значителни по интензитет болки и е могъл емоционално да осъзнае случващото се с него.

В деня на престъплението обвиняемият Матев забелязал пострадалия Георги Игнатов случайно на пейка в „Борисовата градина“. Въпреки, че двете момчета не се познавали преди това у Матев се оформил умисъл да нападне пострадалия. Нанесъл му един удар с нож, който обичайно носел в себе си.

Припомняме, че в хода на разследването оръжието на престъплението е намерено в близост до местопроизшествието. Според прокуратурата Матев е избягал от местопрестъплението веднага, след като нанесъл фаталния удар. Той изцяло променил външността си, навиците си и социалните си контакти.