Гледай
на живо

Очаква се Тереза Мей да обяви дата на оставката си

На 25 март Европейската комисия приключи подготовката за „тежкия“ Brexit

Британският премиер Тереза Мей вероятно ще определи дата за оставката си в сряда, 27 март. Това коментира политическият наблюдател от вестник „Sun” Том Нютън Дън.

Тереза Мей ще се срещне с торите утре на заседание на Комитета 1922 в 17:00 часа.

Тази информация беше потвърдена от неин колега, който нарече утрешният ден „ключов“,

„Високопоставените тори очакват премиерът да използва срещата, за да определи дата за оставка“, пише Том Нютон Дън.

На 24 март The Sun призова Мей да напусне поста, така че парламентаристите да одобрят проект за споразумение с Брюксел.

На следващия ден политическият наблюдател на ITV Робърт Пестън заяви, че Мей е обещала да подаде оставка. В същото време журналистът се усъмни, че премиерът ще изпълни това обещание, тъй като проектът на сделката няма да може да събере необходимия брой гласове.

През юни 2016 г. се проведе референдум, по време на който мнозинството от поданиците на Кралството гласуваха Обединеното кралство да напусне Европейския съюз. Споразумението за Brexit трябваше да влезе в сила на 30 март 2019 г. след одобрение от британските законодатели. Документът обаче все още се съгласува.

На 22 март страните от ЕС одобриха отлагането на излизането на Великобритания от Европейския съюз до 22 май. Май поиска да отложи крайния срок за Brexit до 30 юни, но Европейската комисия отказа, защото изборите за Европейски парламент са планирани за края на май без участието на Лондон.

На 25 март Европейската комисия приключи подготовката за „тежкия“ Brexit.

В същото време самите британци изискват повторен референдум. До 24 март повече от 5 милиона души подписаха петиция за премахването на Brexit.