София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Официално: Доналд Тръмп тръгна към импийчмънт

Съдбата му ще се реши в Сената

4 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Доналд Тръмп стана третият президент на САЩ, подложен на процедурата за импийчмънт от Камарата на представителите. Решението дали той ще остане на поста си ще вземе Сенатът през януари 2020 г., съобщава BBC.

Това се случи две гласувания в Конгреса – за всяко от двете обвинения. Това за злоупотребата с власт събра 230 гласа „за“ и 197 „против“, 229 подкрепиха импийчмънта по обвинението за възпрепятстването на разследването на Конгреса, 198 бяха против.

За решението да започне процедурата по отстраняването на Тръмп от поста бяха достатъчни 216 гласа по всяко от обвиненията.

Преди самото гласуване демократите дадоха да се разбере, че не смятат да се откажат от опита Тръмп да бъде отстранен от властта. Това гласуване обаче не означава, че президентът на САЩ е длъжен да напусне поста си, а и официално обявеният импийчмънт няма да му попречи да бъде избран за следващ мандат.

Миналия понеделник демократите в Конгреса публикуваха 658-страничен доклад, в който обвиниха Тръмп за вземане на подкупи и опит да принуди президента на Украйна да започне разследване срещу сина на бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън.

Досега само двама президенти са подлагани на процедурата за импийчмънт – Бил Клинтън през 1998 г. и Андрю Джонсън през 1868 г., но те запазиха постовете си. През 1974 г. Ричард Никсън подаде оставка, без да дочака обявяването на тази процедура.

И след това гласуване в Камарата на представителите на САЩ Доналд Тръмп ще продължи да управлява държавата. Съдбата му ще бъде решена в Сената – там ще бъдат разгледани утвърдените от Камарата обвинения и доказателствата за неговата невиновност.