Гледай
на живо

Официално: „Газпром“ спря газа за Украйна

Москва върна парите за доставките през март

Официално: „Газпром“ спря газа за Украйна „Газпром“ изпрати официално писмо до украинската компания „Нафтогаз“, че пре... thumbnail text

„Газпром“ изпрати официално писмо до украинската компания „Нафтогаз“, че прекратява доставките на руски газ за Украйна. Това съобщи шефът на руския гигант Алексей Милер, а директорът на „Нафтогаз“ Юрий Витренко потвърди думите му. Според него, няма основание за прекратяване на доставките и подкрепи обвиненията на президента Петро Порошенко, че Русия извършва газов рекет над Украйна. Още на 2 март стана известно, че „Газпром“ спира доставките и транзита на газ. Във връзка с това в Украйна временно ограничиха потреблението на газ и преминаха на мазут.

Причината за решението на „Газпром“ е решението на съда в Стокхолм, който осъди русикя гигант да плати на украинците малко над 2, 5 милиарда долара. В Москва не са съгласни с това решение и обявиха, че скъсват договора с „Нафтогаз“ за доставка и транзит на газ. Позицията на руснаците е, че при това положение този договор вече е икономически нецелесъобразен и неизгоден.

Делата между „Газпром“ и „Нафтогаз“ оспорват договорите в Стокхолмския съд от юни 2014 година. Сегашният договор, който бе подписан през 2009 година изтича през декември 2019-а.