София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Официално: „Газпром“ спря газа за Украйна

Москва върна парите за доставките през март

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

„Газпром“ изпрати официално писмо до украинската компания „Нафтогаз“, че прекратява доставките на руски газ за Украйна. Това съобщи шефът на руския гигант Алексей Милер, а директорът на „Нафтогаз“ Юрий Витренко потвърди думите му. Според него, няма основание за прекратяване на доставките и подкрепи обвиненията на президента Петро Порошенко, че Русия извършва газов рекет над Украйна. Още на 2 март стана известно, че „Газпром“ спира доставките и транзита на газ. Във връзка с това в Украйна временно ограничиха потреблението на газ и преминаха на мазут.

Причината за решението на „Газпром“ е решението на съда в Стокхолм, който осъди русикя гигант да плати на украинците малко над 2, 5 милиарда долара. В Москва не са съгласни с това решение и обявиха, че скъсват договора с „Нафтогаз“ за доставка и транзит на газ. Позицията на руснаците е, че при това положение този договор вече е икономически нецелесъобразен и неизгоден.

Делата между „Газпром“ и „Нафтогаз“ оспорват договорите в Стокхолмския съд от юни 2014 година. Сегашният договор, който бе подписан през 2009 година изтича през декември 2019-а.