София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Официално: Григор е №3 в света

Българинът завършва и трети по приходи

6 годиниСпортни 7 Боряна Райчева

След победата си на заключителния турнир на АТР в Лондон Григор Димитров събра 5150 точки и се изкачи на трето място в световната ранглиста. Пред него са само Рафаел Надал с 10 645 точки и Роджър Федерер с 9605.

Александър Зверев, който досега заемаше третата позиция, слезе четвърти. По-нататък следват Доминик Тийм, Марин Чилич, Давид Гофен, Джак Сок, Стан Вавринка и Пабло Кареньо Буста.

Григор завършва за първи в кариерата си в първата десетка и същевременно постига рекордно класиране.

Третото място означава, че българският тенисист ще има по-добри изходни позиции за започващото в началото на следващата година Открито първенство на Австралия. Григор има да защитава 250 точки от турнира в Бризбейн, но дори да не успее да дублира успеха, преднината му пред Зверев в момента е около 500 точки и така той ще бъде №3 в схемата на първия за годината шлемов турнир.

Очаква се обаче след Нова година в тура да се върнат Новак Джокович, Анди Мъри, Стан Вавринка, Кей Нишикори и Милош Раонич, които си дадоха почивка. Това означава, че независимо от високата си позиция, е възможно Григор да срещне много силни тенисисти на ранен етап от турнира.

Освен като №3 в ранглистата, Димитров завършва годината и като №3 от приходи от наградни фондове. Той е спечелил 5,63 милина долара,близо половината от тях – за победата си на „Мастърс“-а в Лондон.

„Не искам да изпадам в еуфория от това, че съм се справил добре и сега съм №3 в света. Не, напротив. Това ме прави още по-вглъбен, още по-готов за работа и за това, което предстои. В момента имам страхотна основа, върху която да надграждам догодина. Очаква ме невероятна предсезонна част. Знам какво трябва да правя, за да стана още по-добър“, коментира българинът след спечелването на най-престижната титла в кариерата си.