София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Официално – Кирил Ананиев е новият здравен министър (ОБНОВЕНА)

Корнелия Нинова нарече Бойко Борисов страхливец

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Кирил Ананиев е новият здравен министър. Народното събрание одобри назначаването му на поста.  Със 121 гласа "за" и 85 "против" депутатите в парламента гласуваха оставката на досегашния министър на здравеопазването Николай Петров и избраха неговият наследник - Кирил Ананиев.

„Още от днес започваме да работим с ускорени темпове по всички проблеми пред здравеопазването“, обяви пред медиите министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, веднага след като бе утвърден на поста от Народното събрание. „Имам план за действие, който не предвижда нито 100 дни толеранс, нито 30 , просто започваме от днес“, увери той като се надява още идната седмица да е готов с екипа си, имал вече визия за заместниците си.

Пред журналисти по време на церемония за предаване на поста в Министерството на здравеопазването, той посочи, че ще се опита да ускори нещата, стоящи като ангажимент пред министерството. Ананиев каза още, че отдавна работят заедно с досегашния министър Николай Петров и ще продължат да си сътрудничат.

Първата смяна на министър в състава на третия кабинета се случи в отсъствието на министър-председателя Бойко Борисов, който по същото време беше в Министерския съвет на заседание на Съвета по сигурността. Отсъствието на премиера се превърна в повод за ожесточени реплики между лидерите на управляващата партия и опозицията в Народното събрание.

Кандидатурата беше представена от вицепремиера Томислав Дончев, което беше посрещнато с критика от БСП. Корнелия Нинова обвини премиера, че системно нарушава Конституцията. Само премиерът трябвало да представи предложението за смени в кабинета. Той руши държавността, руши институциите и е страхлив, обвини го лидерът на БСП. Винаги, когато става напечено, се крие, коментира тя. Защо след като е знаел за одита, Бойко Борисов е предложил Николай Петров за министър на здравеопазването, попита още соцлидерът.