София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Офшорките на Добрев и Йончева нямат край

Депутатът от ГЕРБ извади документи за колежката си

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев обяви, че разполага с данни, доказващи, че колежката му от БСП Елена Йончева е свързана с офшорни компании и кухи фирми, участвали в източването на КТБ.

Той посочи данни от Търговския регистър, според които Йончева има своя фирма, която е в съдружие с офшорна компания. Според информацията му съгласно решението за учредяване на дружеството капиталът е 10 хил. лв. – разделен в 100 дяла по 100 лв. Съдружникът "Авторска телевизия" на Елена Йончева внася 5 хил. лв., а офшорката внася 315 хил. лв. за едни и същи 50 дяла. Задължава се и да даде други 250 хил. евро, обясни Добрев и показа удостоверение от КТБ, показващо, че парите са преведени.

Добрев намекна и че Йончева в периода 2004-2009 г., когато премиер е Сергей Станишев, е получила 696 172 лв., като по-голямата сума е от фирми с държавно участие – "Лукойл", Е.ОН и други такива.

По-рано на свой ред Елена Йончева обвини Добрев, че е получавал финансиране от офшорни компании в качеството си на управител на фирма.