София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Огнената гръцка трагедия

Умишлени палежи и незаконно строителство

6 годиниИнциденти 6 Боряна Райчева

Пет дни след унищожителните пожари в Атика, взели 85 жертви и изпепелили стотици домове и декари земя, гръцките власти обявиха, че националната трагедия е предизвикана от умишлени палежи. От Министерството на гражданската защита съобщават, че разполагат с достоверна информация - същевременно анализ на сателитни кадри, както и свидетелски показания, доказват умишлени палежи. Така отпада изнесената вчера версия, че пожарите са възникнали от искри от кабели на електрически стълб. Всички данни от разследването вече са дадени на прокуратурата. Властите не огласяват за момента мотива за палежа. Предполага се, че целта може да е била да се освободят терени за строеж. Според министъра на отбраната на Гърция – ПанОс КаменОс причина за бедствието е незаконното строителство по бреговата ивица. Гръцките медии, в свои анализи за мащабите на трагедията и възможностите за нейното предотвратяване добавят липсата на координация на спасителните екипи и пропуските в системата за гражданска защита.

До края на днешния ден, най-късно утре се очаква да приключи експертизата за разпознаване на жертвите. В неизвестност са все още десетки хора, а издирването им продължава. Предполага се обаче, че част от издирваните вече са се прибрали по домовете си, без да уведомят властите за това.