София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Оградата по границата с Турция ще бъде достроена без обществена поръчка

Депутатите приеха промени в закона

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Оградата по българо-турската граница ще бъде достроена без обществена поръчка. Това стана възможно, след като депутатите приеха промени в Закона за обществените поръчки, които предвиждат изключването на изграждането на защитно съоръжение на българо-турската граница извън обхвата на общия ред за възлагане на обществени поръчки.

Според вносителите на законопроекта с направените промени значително ще бъде ускорен процесът по завършване на оградното съоръжение с оглед на изпълняване на задълженията ни по опазване на обществения ред, сигурността в страната ни и Европейския съюз.

Народният представител от ПГ на ПФ Валери Симеонов, който бе сред вносителите на законопроекта, призова народните представители да го подкрепят, защото според него това е единствената възможност оградното съоръжение на българо-турската граница да бъде своевременно завършено. Против промените в закона се обявиха от опозицията в лицето на „БСП лява България”.

Общата дължина на оградата е 133 км - 33 км при Хасково, 35 км при Ямбол и 64 км в Бургаско. За изграждането ѝ кабинетът отпусна първоначално 65 млн. лв., а след това и още 35 млн. лв.