София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ограничена икономическа свобода в България

Сочи проучване на канадския институт „Фрейзър“

6 годиниИкономика 2 Боряна Райчева

Канадският институт „Фрейзър“ изготви доклад на тема „Икономическа свобода по света: годишен доклад 2018“, който посочва, че България се нарежда на 46-то място в класацията сред 162 държави. Изследването измерва върховенството на правото, конкурентните пазари, защитата на собствеността в страни от цял свят.Страната ни се нарежда между Уганда и Монголия. Докладът, изготвен тази година показва, че България за една година е нараснала по икономическа свобода с 0,01 т., което трудно се възприема като напредък, но се пак страната ни запазва 46-тото си място в класацията.

Държавите, които ни изпреварват са Литва, Естония, Дания, Малта, Кипър, Албания, Ботсвана, Перу, а съседката ни Румъния си дели втората позиция в класацията по икономическа свобода заедно с Германия.

Страната ни получава максимален брой точки за размера на плоския данък, но общия резултат е намален заради размерите на държавните трансфери и субсидии и размера на правителствените разходи.

Най-малко точки получаваме в графата за съдебна система и право на собственост. Причините са ниските оценки за независимост и безпристрасност на съда. През 1990 година страната ни получава най-високия резултат в тази графа, но до 2005 година стойността му драстично започва да намалява, превръщайки се в най-проблемната област на страната.

В категорията за достъп до сигурни и стабилни пари България получава най-високата оценка. Към 2016 година инфлацията в страната остава сравнително ниска, а валутният борд продължава да гарантира стабилни пари.

През 1990 година мястото на България в класацията е на по – ниско стъпало, а причината е тежкото регулиране на икономиката, големия размер на правителството и пречките пред международната търговия. Показателите ни се подобряват благодарение на членството ни в ЕС и установяването на пазарната икономика.