София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Огромно албанско знаме на Самуиловата крепост скандализира Охрид

За подобен вид злоупотреба се предвижда глоба от 200 до 2000 евро

5 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Огромно албанско знаме беше развяно на Самуиловата крепост в Охрид, информира местният канал „Охриднет“.
Непосредствено под македонския флаг неизвестни извършители са поставили няколкометров албански флаг.
Не е известно кой и защо е поставил национални символи на чужда държава по стените на Самуиловата крепост, коментира медията.
Подобен инцидент се е случил през 2013 г., когато група млади албанци се опитали да поставят албанско знаме в близост до крепостта в Скопие. Тогава полицията е реагирала мигновено.
"В Република Македония Парламентът прие закон за използването на знамена, държавни знамена и знамена на общностите. Той постановява, че държавното знаме се използва официално на цялата територия на Република Македония, а освен в звената на местното самоуправление, където освен македонците живее и друга общност, призната от Конституцията, и е населена от 50% от населението.
Съгласно Закона за използване на знамената на общностите в Република Македония, флагът на Република Македония трябва да бъде подчертан заедно с този на общността и да бъде по-голям с една трета.
Съгласно същия закон за подобен вид злоупотреба се предвижда глоба от 200 до 2000 евро.