София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Огромно незаконно сметище в Самоков

Общината не успява да се справи с проблема

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Огромно незаконно сметище в Самоков. Тонове боклуци, между които Етернит, стари гуми и битови отпадъци са само част от нещата, които се изхвърлят нерегламентирано в града от години, без никой да вземе адекватни мерки за справяне с проблема. За това сигнализират живеещите в региона.
 
Формиралото се сметище се намира на 12 километра от луксозни хотели в Боровец и само на 2 километра от центъра на Самоков. Местността, в която се събират отпадъците, се нарича „Рашид бегов чифлик", като някога там действително е имало турски чифлик с плодородни овощни градини. Вместо това, сега роми по тъмно изхвърлят, срещу дребни суми, цели колички с битови и строителни отпадъци.
 
Силно притеснителен за живеещите в Самоков е и фактът, че изхвърлените боклуци попадат в канали, които се вливат директно в река Искър, а десет километра по-надолу по течението реката се влива  и в язовир „Искър”. 
Пред bTV кметът на Самоков Владимир Георгиев коментира  какви  се причините мястото да изглежда по този начин, както и какви мерки обмислят да предприемат, за да се справят с проблема.
 
Георгиев обясни, че доскоро на място е имало бариера и жива охрана, но тъй като средствата на общината не достигат, в момента няма кой да пази мястото. Кметът посочи още, че община Самоков е издала и брошури, в които предлага на всички граждани безплатно извозване на боклуците им.
 
Представителите на РИОСВ, пък обясниха,  че за изминалата година са направили две проверки и са  установили замърсяване. По думите им каналът се почиства ежегодно и опасност за екосистемата нямало. 
 
Заради подадения нов сигнал, днес на място предстои и поредна инспекция, като от РИОСВ обещаха, че ще работят съвместно с общината за пълното разрешаване на проблема и на този етап няма да налагат нови глоби на администрацията в Самоков, която  е собственик на терена.