София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

От 2018 година данъчни декларации ще се подават само електронно

За фирмите нововъдението влиза в сила от 2017

8 годиниИкономика 2 Боряна Райчева

Министерският съвет прие на подпис промени в данъчните закони и те ще бъдат внесени за разглеждане в Народното събрание. С промените се предлага данъчните декларации и за бизнеса, и за физическите лица да се подават само онлайн.

За фирмите задължението влиза в сила за доходи, които подлежат на деклариране от 2017 г. и ще става задължително с електронен подпис. Гражданите ще подават декларации само по електронен път от 2018 г. За тях се изисква само да имат персонален идентификационен код (ПИК).

От догодина физическите лица ще могат да ползват данъчно облекчение, ако плащат своите покупки с карта. Условието е поне 80% от доходите им (които също трябва да са получени само по банков път) да са използвани за разходи, платени по банков път. Данъчното облекчение ще е 1% от дължимия за годината данък, но не повече от 500 лв.