София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Окончателно: ЕС и Турция се срещат във Варна

ЕС осъди агресията на Турция към Гърция и Кипър

6 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

Среща на високо равнище между лидерите на Европейския съюз и турския президент Реджеп Тайип Ердоган ще проведе във Варна в понеделник. Това стана ясно късно тази нощ, на вечеря след края на пролетната среща на върха в Брюксел. Държавите от ЕС са категорични, че диалог с Анкара трябва да има.

Провеждането на тази среща беше под въпрос заради възражения на Гърция и Кипър, предизвикани от напрежение между двете страни и Анкара и задържането на двама гръцки войници от турските власти.

Лидерите на Европейския съюз, които се срещнаха в Брюксел, единодушно осъдиха Турция за агресията си към Гърция и Кипър и призова Анкара да освободи двама гръцки войници, задържани повече от три седмици.

В проект на обща декларация Европейският съвет "категорично осъжда продължаващите незаконни действия на Турция в Източното Средиземноморие и Егейско море" и подчертава своята "пълна солидарност с Кипър и Гърция".

Проектът отбеляза, че "Европейският съвет спешно призовава Турция да прекрати тези действия и да зачита суверенните права на Кипър да изследва и експлоатира своите природни ресурси в съответствие с европейското и международното право".

Проектът също така изрази "сериозна загриженост" относно продължаващото задържане на граждани на ЕС в Турция и призова за "бързо и положително разрешаване на тези въпроси в диалог с държавите-членки".

Пристигайки на срещата на върха в Брюксел, Ципрас заяви, че е важно ЕС да настоява Турция да спазва международните закони, но и да поддържа отворен диалог с Анкара.

Дипломати в Брюксел подчертаха значението на запазването на отворени канали за комуникация с Анкара, с която ЕС сключи споразумение за ограничаване на нелегалната миграция през 2016 г.

Подготовката за срещата между ЕС и Турция във Варна върви с пълна сила, каза премиерът Бойко Борисов преди началото на заседанието на Европейския съвет в Брюксел. „Всички очакват много от нас”, допълни той, цитиран от правителствената пресслужба. Премиерът подчерта, че това е една от последните възможности Съюзът и Турция да останат в диалог.