София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Окончателно: Евгения Банева остава в ареста

Съдиите смятат, че има опасност да се укрие

пропускане
5 годиниПравосъдие 9 Боряна Райчева

Евгения Банева остава в ареста. Това решиха магистратите от Апелативния специализиран наказателен съд на днешното заседание. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.
 
В мотивите към решението си съдиите сочат, че има реална опасност подсъдимата да се укрие, да избяга или да извърши ново престъпление. Така те потвърждават решението от миналата седмица, когато отново беше постановено Банева да остане зад решетките.
 
Преди последното съдебното заседание Банева  коментира  отново желанието си да се кандидатира за евродепутат. От прокуратурата още преди около месец заявиха, че няма се противопоставят на политическите й амбиции, но припомниха, че според промените в Изборния кодекс участието в вота не води задължително до пускане под домашен арест. 
 
В тази връзка, миналата седмица Банева коментира преди медиите с усмивка, че е готова да води кампанията си от килията и ще интересно това да се види.
 
Припомняме, че Евгения и Николай Баневи бяха предадени от френските власти на разследващия екип от Специализираната прокуратура на 6 декември 2018 г. Те са в ареста по обвинение за участие в организирана престъпна група за данъчни и длъжностни престъпления и пране на пари.
Майката на бизнесмена Мария Банева също се сдоби в обвинение. 77-годишната жена ще отговаря за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления, присвояване и пране на пари. Мария Банева остана на свобода срещу 10 000 лева гаранция.
 
Николай Банев вече поиска да излезе на свобода, но и първоинстанционният Наказателен съд, и Апелативният спецсъд му отказаха. На последното си съдебно заседание бизнесменът се закани, че ще съди България заради това, че предстоят в ареста му пречи да движи бизнеса си.