София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Окончателно: Обнародваха договорите за Ф-16 в Държавен вестник

България купува 8 американски изтребители

пропускане
5 годиниОбщество 6 Боряна Райчева


Законът за ратифициране на договорите за придобиване на 8 изтребители F-16 блок 70 и свързаната актуализация на държавния бюджет са обнародвани в днешния брой на Държавен вестник.

След като президентът Румен Радев наложи вето върху закона за ратифициране на международните договори за придобиване на изтребителите и за свързаното въоръжение и оборудване, имаше очаквания в общественото пространство, че ще последва вето и върху Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2019 г., свързан с финансирането на сделката. Ветото на президента беше отхвърлено и от Комисията по отбрана, и от депутатите със 128 гласували против него.

В днешния брой на "Държавен вестник" са обнародвани и промените в Закона за държавния бюджет за 2019 г., с които се позволява на политическите партии да получават дарения и от юридически лица и еднолични търговци.