Гледай
на живо

Окончателно: Приеха Закона за горивата

Отлагат до 6 месеца наредбата към него

Окончателно: Приеха Закона за горивата Депутатите приеха окончателно спорния Закон за горивата, който доведе до напрежение в бранша. С днеш... thumbnail text

Депутатите приеха окончателно спорния Закон за горивата, който доведе до напрежение в бранша.

С днешното гласуване всъщност парламентът даде срок до шест месеца наредбата за регистрация по закона да бъде готова. С новите поправки отпадна и банковата гаранция за бензиностанциите от 20 хил. лв. Запазват се ведомствените бензиностанции, от които може да се зарежда строителна и миннодобивна техника, каквито бяха исканията на минно-геоложката и строителната камара.

На практика законът е в сила от 28 януари, което доведе до правен абсурд. Поради тази причина председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов предложи да не отлагат влизанетов сила на закона, а да отложат приемането на наредбата за регистриране на търговците по новите правила, което всъщност дава необходимия гратисен период.

По думите на Кирилов формулировката наредбата да се появи „до 6 месеца“ от влизането в сила на закона, означава, че процесът може да се ускори, стига Министерството на икономиката да успее да организира регистрацията по-бързо. Така на практика, въпреки че е действащ, Законът за горивата няма да се прилага до влизането в сила на наредбата към него.