София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ОКОНЧАТЕЛНО: Старите коли с по-висок данък

Депутатите преодоляха президентското вето

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев върху увеличението на данъка на старите коли. Така налогът ще се увеличи с до 30%, а за по-екологичните автомобили - ще има бонус. За колите със сертификат ЕВРО 1, 2 и 3 ще има увеличение. Тези, които са с последна категория - Евро 6, ще получат намаление в данъка с около 10-20 %. Увеличението ще засегне около 2,4 млн. коли.

Поправките бяха приети повторно със 130 гласа "за" от ГЕРБ, "Обединени патриоти", "Воля" и независими. Общо 46 депутати от "БСП за България" и ДПС гласуваха "против".

Държавният глава върна на депутатите за ново обсъждане разпоредбите в Закона за корпоративното подоходно облагане, чрез които се прокарваха промени в няколко други закона. Радев не бе съгласен с текстовете, с които се въвежда нов екокомпонент в данъка за колите, отлага се прилагането на формулата "замърсителят плаща" при определянето на таксата смет, повишава се местният данък за сгради в курортните общини и се дава по-голяма свобода за уволнения в Агенция "Митници".

В мотивите си президентът изложи както правни, така и социални аргументи - за липсата на стимули за извеждане на замърсяващите автомобили от движението, за отлагане на важни реформи при сметосъбирането, за увреждане на интереса на собствениците на курортни имоти и за отнети права на работещите в митниците.

От ДПС отбелязаха, че увеличението на данъка на старите коли не е справедливо и обявиха, че ще подкрепят ветото на държавния глава, тъй като страната не е готова за такъв закон, тъй като доходите на хората са ниски.

Депутатите от левицата също обявиха, че са против вдигането на налога. "Ситият на гладния не вярва. ГЕРБ трябва да размислят и да подкрепят ветото на държавния глава", каза Георги Гьоков, а  депутатът от "БСП за България" Таско Ерменков посочи, че президентът на страната проявява повече чуваемост към социално слабите и повече загриженост за спазване на конституцията на страната от управляващите. В отговор зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов му каза, че президентската двойка се движи само в насрещното движение. От управляващата партия ГЕРБ продължават да твърдят, че това е мярка срещу замърсяването на въздуха.

"Обединените патриоти" бяха против ветото, но обявиха, че са готови да предложат нови промени, с които да изменят увеличението на данъка за старите коли - отново ще поискат за колите с газова уредба да има по-нисък налог. Тази тяхна идея беше отхвърлена при приемането на поправките на второ четене.

С приемането на поправките всяка община сама ще реши какъв данък да определи, като стойността на данъка ще се определя от два компонента - имуществен и екологичен. Годишният размер на налога ще се определя по формула, където двата компонента ще се умножават.