София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Оксфордският университет прие дарение от 150 милиона паунда

Сумата идва от милиардера Стивън Шварцман

5 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Американският милиардер Стивън Шварцман,  който е съветник на републиканските президенти, включително и Доналд Тръмп, е дал на университета в Оксфорд 150 милиона паунда.



Дарението ще финансира нов факултет по хуманитарни науки, който ще изучава етиката на изкуствения интелект. Британското правителство заяви, че това е "глобално значима" инвестиция във Великобритания.

Във време, когато университетите се сблъскват с несигурност относно финансирането на научните изследвания поради Brexit, това е голям финансов преврат за Оксфордския университет.

Стивън Шварцман е главен изпълнителен директор на компанията Blackstone, която се занимава се с дялов капитал, инвестиционно банкиране, алтернативно управление на активи и финансови услуги.

В миналото разкошният му начин на живот като финансист от Уолстрийт е критикуван, но напоследък Шварцман се превърна в основен донор на образованието.

Шварцман заяви пред Би Би Си, че дава парите на Оксфорд, защото изкуственият интелект е основният проблем на нашата епоха.

Подаръкът за Оксфорд идва няколко месеца, след като милиардерът от Дейвид Хардинг дари 100 милиона паунда на университета в Кеймбридж.