София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Оля Ал-Ахмед: Моята майка беше екстраординарна

Тази година отбелязваме 75 години от рождението на Ваня Петкова

5 годиниОбщество 10 Боряна Райчева

"Ваня Петкова е единствената поетеса изнесла над 800 рецитала в кариерата си. Тя е единствената писателка попаднала в рекордите на Гинес с 45-минутен рецитал. Владееше 7 езика. Тя никога не си е сменяла името или религията", така Оля Ал-Ахмед определя майка си поетесата Ваня Петкова в ефира на Телевизия "Евроком". 

Тази година отбелязваме 75 години от рождението на Ваня Петкова.

Всички сме обсебени от политиката, забравяме за духовното. Това каза преводачът от арабски и руски Оля Ал-Ахмед и дъщерята на писателката Ваня Петкова. Тя бе на гости на Делници във връзка с 75-те години от рождението на Ваня Петкова.

За "10 години от отлитането и от Сириус" Оля Ал-Ахмед каза, че Ваня Петкова е написала тази книга, за да опише себе си. Тя е казвала на дъщеря си, че не е от тази планета, а от Сириус. Пред водещия Николай Колев Оля определи майка си се като екстраординарна.

"Тя беше поетесата с мъжки характер, защото трябваше да оцелява. До ден днешен талантите трудно успяват", допълни Ал-Ахмед.