София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Омбудсманът: Да се търси решение на фалшивите болнични, което да не е за сметка на правата на хората

Доверието на работещите в осигурителната система ще се наруши

4 годиниЗдраве 7 Боряна Райчева

Според настоящия омбудсман, Диана Ковачева, не бива да се стига до там да не се плащат първите три дни от болничните, защото по този начин се засягат техните конституционни права.

Работниците и служителите плащат своите осигуровки и в замяна трябва да могат да бъдат осигурени тъкмо в такива моменти, а именно да получат обезщетение за загубени работни дни. Това не би могло да е борба срещу фалшиви болнични. Ако се стигне до неплащане на първите три дни от болничните, освен нарушаване на правата, ще се наруши и доверието на работещите в осигурителната система. Именно първите три дни са най-тежки при боледуване- тогава даваме най-много пари за лечение, ходим по лекари. Истината е, че работодателите са ощетени от фалшивите болнични, защото тях ги поемат именно те, а статистиката за фалшивите болнични сочи, че варират в порядъка на 3 дни. Следващите три се поемат от НОИ. Трябва да се търси решение на фалшивите болнични, но то не бива да е за сметка на правата на хората.