София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Омбудсманът протестира срещу презастрояването в София

„Против съм отсичането и на едно дърво“

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Столичният общински съвет (СОС) да спре произнасянето по устройствени планове на мащабни строителства. За това настоя омбудсманът Мая Манолова на протеста срещу презастрояването в София.

„Смятам, че е дошло време да се направи пълна проверка и ревизия на законността на процедурите, които предвиждат застрояване на паркове и зелени площи“, каза тя.

Тя бе категорична, че „плаче за ремонт и общинската наредба за обществените обсъждания“.“ Те са абсолютно формални и на практика администрацията изобщо не се интересува от мнението на гражданите“, коментира омбудсманът.

Според нея е необходима и промяна в законодателството. „Трябва да се разшири кръгът на заинтересовани лица, които да атакуват по съдебен ред всяко решение на СОС, с което се посяга на поредната зелена площ“, поясни Манолова.

По думите на Мая Манолова искането на гражданите е в интерес на София: „Зелените площи трябва да бъдат пазени и от следващия общински съвет“.

„Зелената система трябва да се разширява, а не да има посегателства върху нея. Аз съм против отсичането и на едно здраво дърво - да се мислят други решения,“ обобщи позицията си омбудсманът.