София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Омбудсманът започва 2019-та с три жалби до КС

Атакува цената на водата, Закона за горивата и промените в ЗДБ

пропускане
5 годиниОбщество 9 Боряна Райчева

Началото на 2019-та година за омбудсмана Мая Манолова започва с  три жалби до Конституционния съд. Манолова ще атакува цената на водата, Законът за горивата и промените в Закона за държавния бюджет, това обяви тя пред "Нова телевизия". 
 
Жалбата срещу новите изисквания в Закона за горивата, идва, след като  вчера от  Националното сдружение на  търговците и превозвачите на  горива заплашиха, че до края на седмицата ще излязат на безсрочен национален протест, ако новият, по думите им лобистки закон влезе в сила в този си вид. Превозвачите и търговците на горива се обърнаха за подкрепа и към Омбудсмана.
 
По думите на Манолова новият закон ще удари потребителите като доведе до фалита на малките бензиностанции, което ще засили монопола на големите такива и съответно ще увеличи крайната цена на предлагана от гориво и газ за битови нужди.
 
Третата конституционна жалба, която подготвя омбудсманът, е свързана с промени в Закона за държавния бюджет. Тя е срещу уволненията на държавни служители, придобили право на пенсия, на които в момента законът позволява да работят на държавна служба.