Гледай
на живо

Омбудсманът започва 2019-та с три жалби до КС

Атакува цената на водата, Закона за горивата и промените в ЗДБ

Омбудсманът започва 2019-та с три жалби до КС Началото на 2019-та година за омбудсмана Мая Манолова започва с  три жалби до Конституционния с... thumbnail text
Началото на 2019-та година за омбудсмана Мая Манолова започва с  три жалби до Конституционния съд. Манолова ще атакува цената на водата, Законът за горивата и промените в Закона за държавния бюджет, това обяви тя пред "Нова телевизия". 
 
Жалбата срещу новите изисквания в Закона за горивата, идва, след като  вчера от  Националното сдружение на  търговците и превозвачите на  горива заплашиха, че до края на седмицата ще излязат на безсрочен национален протест, ако новият, по думите им лобистки закон влезе в сила в този си вид. Превозвачите и търговците на горива се обърнаха за подкрепа и към Омбудсмана.
 
По думите на Манолова новият закон ще удари потребителите като доведе до фалита на малките бензиностанции, което ще засили монопола на големите такива и съответно ще увеличи крайната цена на предлагана от гориво и газ за битови нужди.
 
Третата конституционна жалба, която подготвя омбудсманът, е свързана с промени в Закона за държавния бюджет. Тя е срещу уволненията на държавни служители, придобили право на пенсия, на които в момента законът позволява да работят на държавна служба.